OdporúčameZaložiť web alebo e-shop
aktualizované: 23.02.2024 19:07:01 

Folklórny súbor Hermanovčan

2010

Vitajte na stránke hermanovcan.wbl.sk v sekcii 2010

 

26. december 2010: Hermanovce - Od Kataríny po Štefana

Programom Od Kataríny po Štefana sme súčasníkom pripomenuli množstvo dávnych zvykov, ktoré naši predkovia rozvíjali po stáročia. Išlo o celosúborový program, kde sa predviedli tak tanečná zložka, ako aj speváci a speváčky i ľudová hudba.

Ku Kataríne patrila nielen zábava, ale aj vyplácanie bačov a juhasov i strihanie oviec. Spomenuli sme aj zvyk doniesť do domu na Barboru vetvičky z čerešne, ktoré do Vianoc rozkvitli. Ukázali sme aj ako sa lialo olovo na Ondreja, pripomenuli výrobu magického stolčeka, cez ktorý bolo možné na polnočnej omši vidieť bosorky, cez sálu prešli i Lucie, ktoré povymetali všetky rohy i bosorky z nich. Ľudí rozosmiali jasličkári a potešili koledy. Vyzdobili sme aj štedrovečerný stôl, zavinšovali a rozišli sme sa spevom po štefanskej zábave. Príjemné spestrenie programu pripravili aj naši hostia - deti zo detského folklórneho súboru Hermanček i mužská folklórna skupina z Lipoviec.Celým týmto bohatým dianím divákov previedli hostiteľky, tetušky Irena a Marta v úlohe svojráznych susediek, ktoré prepájali jednotlivé bloky programu a dávali mu svojráznu atmosféru.

Večer po vystúpení sme strávili v spoločnosti s priateľmi s iných hermanovských spoločenských organizácií. Pochutnali sme si na kpaustnici i na dobrotách z domácej zabíjačky.

 


29. október 2010: Hermanovce

 
Aj v tomto roku sme naším vystúpením spríjemnili stretnutie s dôchodcami z našej obce. Ukázali sme im nové tance, zaspievali muži i ženy zo speváckej skupiny. Ako hosť s nami vystúpila aj Dajana Novotná, ktorá zaspievala piesne, s ktorými súťažila v televíznej Talentmánii.

Súťaž "20 z 200" na rádiu Regína.
Súťaží aj pieseň "Hej, vojak od Kežmarku" v podaní spevákov Hermanovčanu.
Svoj hlas jej môžete dať cez sms na číslo 7773 v tvare LUDOVKA 109.

Grécko - Thesalloniky - 14. - 20. september
 
V gréckom meste Thesalloniky (Solún) sme boli na 12. ročníku folklórneho festivalu, ktorý tam organizuje celoštátna telekomunikačná spoločnosť OTE ako jeden z dvoch zahraničných účastníkov. Vystupovali sme v prvý deň dvojdňového festivalu priamo na pobrežnom bulvári, kde sa sústreďuje večerný život tohto jeden a pol miliónového mesta. Počas ostatných dní sme si užívali pohostinnosť gréckych pozývateľov vo firemnom rekreačnom zariadení. Tí zasa ocenili našu veselosť a zábavnosť. Neoficiálnou spoločnou hymnou sa stala pieseň "Stojí vojak na varte" a hlavne jej refrén" tra la la la, tra la la la..., ktorú sme si s prezidentom festivalu Alekosom Arvanitisom zaspievali počas spoločných večerov a nocí mnohokrát.
Za päť dní sme spoznali trošku histórie mesta, jeho uličky, obchodíky a bazáre, ale tiež morské pláže, reštaurácie i kaviarničky v prímestskej rekreačnej oblasti Perea. Napriek dlhej a únavnej ceste si tento festival pochvaľoval každý z jeho účastníkov a lúčenie s hostiteľmi bolo ťažké. Za všetko snáď hovoria slová pána Alekosa: "Budeme radi, keď prídete opäť."
Takto nám bolo oficiálne:
 
....a takto nám bolo neoficiálne:
 

 
28. august 2010: Chminianska Nová Ves
V tejto obci sme vystúpili na pozvanie poľovníkov okolitých poľovníckych združení v rámci ich osláv sviatku sv. Huberta.

 
7. august 2010: Uzovce: Do Uzoviec sme šli na pozvanie tamojšej folklórnej skupiny, ktorá si pripomínala desiate výročie svojho pôsobenia. S týmto súborom máme úzko späté vzťahy, pretože ho založil a vedie náš bývalý vedúci Medard Adamko. Vystupovali sme síce v oklieštenej zostave, no pripravili sme celosúborový program. Organizátori nás zaradili na takmer samý záver programu, predtým vystúpili súbory z Čiech, z Poľska a rôzne ďalšie. Uzovčanu prajeme všetko najlepšie a nech sa darí predaju ich CD, ktoré v ten deň krstili.

18. júl 2010: Štefanovce:
Na miestne slávnosti v tejto obci si organizátori pozvali spevákov Hermanovčanu, destský súbor Hermanček a spevácku skupinu Keľemešske richtaroše. Kuriózne bolo vystupovanie priamo na ceste pred obecným úradom, kde sme občas museli dať prednosť prechádzajúcim autám. Napriek tomu to bolo milé vystúpenie so srdečným prijatím a pohostinnosťou.
 

4. júl 2010: Ľubotice: V tejto obci v tesnej blízkosti Prešova sme vystúpili na miestnych slávnostiach na tamojšom futbalovom ihrisku. Presnejšie, v dvoch blokoch tam vystúpili členovia oboch našich skupín. Milé boli stretnutia s hermanovskými rodákmi, ktorí ocenili výkony našich spevákov.
 


19. jún 2010: Jarovnice:
U susedov sme vystúpili v rámci osláv 720. výročia prvej písomnej zmienky o Jarovniciach. Náš polhodinový program pred tamojším kaštieľom sledovali stovky ľudí, zatlieskali nám aj početní obyvatelia tamojšej najväčšej slovenskej rómskej osady.
V Jarovniciach mal premiéru nový tanec. Choreografia Františka Novotného pre variabilný počet párov sa ukázala ako vynikajúci ťah. Môžeme ju bez problémov prispôsobiť rôznym javiskovým plochám.
 

29. máj 2010: Zlatá Baňa:
 
V tejto partizánskej obci sme vystúpili na pozvanie organizátorov turistického zrazu. Turisti nás už poznali z vlaňajšieho vystúpenia a zábavy po celoslovenskom zraze v Prešove a mnohí to dali najavo uznanlivými vetami a aj chuťou spoločne si zaspievať.
Naše vystúpenie bolo vyvrcholením programu. Trochu haprovalo ozvučenie, no partizánske podmienky nás nedokážu prekvapiť. Tak ako nás neprekvpailo rozpadávajúce sa javisko počas cigánskeho tanca. Tanečníci sa bez problémov premiestnili na betónovu plochu pred javisko a tanec dotancovali.
 

29. máj 2010: Otvorenie novej krojárne:

Vďaka pochopeniu obecného úradu a pracovnej obetavosti našich členov sme sa mohli presťahovať do novej krojárne v budove nákupného strediska. Obecný úrad uvoľnil miestnosť slúžiacu ako sklad zbytočností, zabezpečil rekonštrukciu elektriny, farby a podlahovu krytinu (Stálo ho to niečo cez 300 eur za čo ďakujeme starostovi i poslancom!). Členovia súboru potom odmakali desiatky hodín pri maľovaní a vynovovaní priestoru, ktorý slúži nielen ako sklad krojov a hudobných nástrojov, ale aj ako skúšobňa pre spevácke zložky.

Priestor sme slávnostne otvorili prestrihnutím stuhy. Starosta Eduard Grejták nielen strihal, ale sa pochlapil aj fľašou, ktorú sme zužitkovali hneď na vystúení v Zlatej Bani.

Sťahovanie zo starej krojárne... ...a takto to vyzerá v novej


Kendice 2. máj 2010: "V Kendzicoch vešelo" - súťaž v speve ľudových piesní
 
V Kendiciach patrí Hermanovčan medzi pravidelných účastníkov speváckej súťaže, kotrú organizuje tamojší obecný úrad a Šarišské osvetové stredisko. V tomto roku sme sa museli presadiť medzi deviatimi ženskými a desiatimi mužskými speváckymi skupinami.
Po záverečnom vyhodnotení súťaže nám bolo opäť veselo, hlavne naším ženám. Po historicky prvom získaní titulu laureáta vo svojej kategórii. Ale, aby sme nekrivdili chlapom, aj oni boli úspešní, keď skončili v zlatom pásme.
V utorok 5. mája zaznel spev našich laureátok vo folklórnom vysielaní na rozhlasovej stanici Regína.
 
Ženské spevácke skupiny:
 
Laureát a zlaté pásmo:
ŽSS HERMANOVČAN, Hermanovce
 
Zlaté pásmo:
ŽSS ZÁBORSKÝ, Župčany
ŽSS PETROVIANČAN, Petrovany
 
 

Mužské spevácke skupiny:

Laureát a zlaté pásmo:
MSS ZÁBORSKÝ, Župčany
 
Zlaté pásmo:
MSS HERMANOVČAN, Hermanovce
MSS BREŽINA, Bertotovce
MSS HRABKOVČAN, Hrabkov
 
 

A máme svoj prvý videoklip :) (kliknite na odkaz)
 

Občianské združenie Hermanovčan
je realitou. Ministerstvo vnútra nám schválilo stanovy, členská schôdza vytvorila výbor. Čoskoro pribudne samostatá sekcia, kde sa budeme venovať združeniu.
 

Hermanovce 13.02.2010 - Fašiangová zabíjačka
K samotnej zabíjačke nás síce organizátori z Obecného úradu nepozvali, zato sme sa postarali o zábavu a o konzumáciu pripravených lahôdok. Hermanovčanom sme ponúkli celosúborový program - vystúpili speváci i speváčky, pridali sme tri tance. Atmosféra bola úžasná, ľudia sa bavili, tlieskali výskali spolu s nami. V programe vystúpili aj naši kamaráti z Uzoviec, ktorých doviedol náš bývalý vedúci Medard Adamko. Tiež sa páčili. Tak ako spoločný záver, v ktorom sme ponúkli niekoľko spoločných fašiangových piesní. Zaujala aj naša muzika, ktorá po programe bavila svojou hudbou ostatných do neskorej noci.(Stredné foto: Dominik Sabol)
 

 
Od našej bývalej členky Márie Spišákovej sme dostali milý list a fotografie:
 

Ahoj Hermanovčan.

Ďakujeme Vám veľmi pekne za krásnu čepenú a redový. Všetkým sa to veľmi páčilo. Bola to vlastne "čerešnička na torte" na našej svadbe. Veľmi nás to tešilo, že na našej svadbe ste mali premiéru.
Prajeme Vám veľa takých svadieb.
A nech Vám to furt spieva a tancuje. :o))
 
  
S pozdravom kopaničiari od Myjavy

 
09.01. 2010 Hermanovce - hodnotiace posedenie
Zišli sme sa takmer všetci, aby sme zhodnotili rok 2009. Zhrnuli sme absolvované vystúpenia, výlet i súťaže. Nebolo toho málo, nakoniec nižšie na tejto stránke je to aj vidieť, no úplna spokojnosť nikdy nie je na mieste. Vedúci Miro zhodnotil rok aj finančne - povedal o príjmoch, zhrnul výdavky, do mínusu sme sa nedostali a niečo nám v pokladni zostalo. Osobitné poďakovanie smerovalo hlavne Vilovi za jeho neúnavnú činnsť v súbore a tiež Obecnému úradu za finančnú podporu. Vďaka nej sa súbor vlani zmohol na vlastný cimbál.
K oficialitám patríil aj súhlas členov súboru so založením Občianského združenia Hermanovčan. Pre súbor to znamená získanie právnej subjektivity a tým aj rôzne ďalšie možnosti získavania finančných zdrojov z rôznych nadácií a fondov.
A potom to už bolo o voľnej zábave, o plánoch, ale hlavne sme si zaspievali, zatancovali a konzumovali poživeň tuhú, ktorú sme si priniesli sami i poživeň tekutú, ktorou sa nám poďakoval šéf.