OdporúčameZaložiť web alebo e-shop
aktualizované: 23.02.2024 19:07:01 

Folklórny súbor Hermanovčan

2011

Vitajte na stránke hermanovcan.wbl.sk v sekcii 2011

 

25. november 2011: Košice

Súťaž mužských speváckych skupín "O cenu Štefana Mráza"

O tom, že naši chlapi vedia spievať folklórne piesne z východu Slovenska zrejme pochybovať nemožno. V Košiciach však dokázali, že im nie je cudzí ani folklór z Liptova či Detvy, predviedli sa aj ako recitátori a porotu i divákov "dorazili" rokenrolovým podaním známej piesne Šofere, šofere.

Na tejto súťaži sa Hermanovčan zúčastnil vôbec po prvýkrát. Lákadlom bola nielen finančná prémia, ale predovšetkým snaha dokázať, že folklór vieme spievať na rôzne spôsoby. Konkurovalo nám ďalších deväť mužských speváckych skupín z celého východu Slovenska - od Gemera, cez Šariš, až po Zemplín. V prvej časti sa predviedol každý súbor ukážkou z vlastného repertoáru. Vsadili sme na bolok troch piesni, kde sme ukázali, že vieme ľudi zabaviť pomylšími i rezkejšími tónmi.

Ďalej už potom postúpilo len šesť skupín, ktorí v druhej časti mali podľa autentickej predlohy interprétovať jednu z dvoch piesni, ktoré im vybrala porota. Naši si vyžrebovali vojenskú pieseň z Liptova - Hej, už oktober idze.

Najzábavnejšou bola potom tretia časť, kde každá skupina mala zaspievať pieseň Šofere, šofere na trojaký spôsob, či už ľudový, alebo z rôznych iných hudobných oblastí. Hermanovčan jej dal podobu z okolia Detvy, potom ju predviedli poetickým spôsobom a salvy potlesku zazneli po jej rokenrolovej úprave. Chlapi čo súťažili až po našich len pokyvkávali hlavami, že laťku sme nasadili poriadne vysoko.

Napokon nás už nepredbehol nikto a porota rozhodla, že držiteľom ceny Štefana Mráza spojenej s finančnou prémiou 350 eur sa stal Hermanovčan. Na druhom mieste sa umiestnili muži zo Záborského a na treťom Košicke hudaci.

Video (stlačte ľavým tlačidlom na príslušný odkaz):

Po terchovsky Rokenrol


12. november 2011: Hermanovce - Kamaraci mojo

Program "Kamaraci mojo" usporiadal náš člen Anton Triščík. Na pódium do hermanovskej reštaurácie pozval mnohých z tých, s ktorými dlhé roky tancoval a spieval. Vymenovať všetkých účinkujúcich by bolo ťažké, snáď stačí spomenuť, že do Hermanovice tak dorazil folklór z mnohých regiónov Slovenska - od Oravy po Zemplín. Zanietení folklóristi ukázali, že folklórom sú nasiaknuté celé ich rodiny a mnohí so sebou na pódium priviedli aj manželky a už aj deti. S rusínskymi a šarišskými piesňami prišla i Marka Mačošková a nechýbali ani muži a ženy z Hermanovčanu.


10. október 2011: Príprava CD

Naša snaha o nahratie ďalších piesni z nášho repertoáru začína mať reálne kontúry. Máme za sebou pracovnú nahrávku piesni v našej krojárni. Na ťahu sú teraz muzikanti, tkorí nám pomôžu s ich úpravou a napokon aj s finálnou nahrávkou.


Ďakujeme všetkým, ktorí nás podporili hlasovaním vo folklórnej hitparáde Kapura, kde sme dvakrát obsadili prvé miesto.


19. august 2011: Nitra - Agrokomplex

Vystúpením na Agrokomplexe v Nitre sme reprezentovali nielen Hermanovce, ale hlavne Miestnu akčnú skupinu Bachureň, na pozvanie ktorej sme sa na toto prestížne poľnohospodárske podujatie dostali. Počas nabitého dňa sme tam absolvovali dve vystúpenia - vo výstavnej hale a na hlavnom pódiu. Potešilo nás, že sme svojimi tancami a spevmi dokázali pozastaviť množstvo navštevníkov výstavy, že bol záujem o naše CD z Hermanovec pujdzem a dobre padli aj slová uznania od úplne neznámych ľudí i od starostov okolitých obcí, ktorí do Nitri cestovali v jednom autobuse spolu s nami


26. jún 2011: Hermanovce - Juniáles

Celoobecnú akciu Juniáles sme v tomto roku organizovali my. Mali sme na to málo času, lebo pôvodne sa na to chystali hasiči. Napriek obavám napokon dopadlo všetko k spokojnosti - našej a myslíme si, že aj ľudí, ktorí prišli v hojnom počte.

Juniáles sme pripravili v areáli Základnej školy, takže vďaka patrí jej vedeniu za ústretovosť. Nejakými eurami na ceny a program prispel Obecný úrad (aj tomu ďakujeme). Zvyšok bol už na našej aktivite, na snahe zohnať ceny i eurá na ďalšiu zábavu. Napokon sme pripravili viac ako 40 cien, pričom hlavnou bola automatická práčka. Okrem toho sme mali aj supercenu - fúru bukového dreva.

Na organizačnom zvládnutí akcie sa podieľal celý súbor - kto ako mohol - jední varili guláš, ďalší makali v bufetoch, iní predávali nanuky či pripravovali súťaže pre dospelých. O deti sa rôznymi hrami postarali učiteľky.

Keďže sme pracovali do programu sme pozvali iných - deti zo súboru Hermanček, chlapov zo speváckej skupiny Brežina z Bertotoviec, zdravotne postihnutých občanov a vrcholom bolo vystúpenie Katky Koščovej.


Pre našich fanúšikov:

Podporte naše účinkovanie v relácii Kapura sms-kou

Hlasujte za klip s číslom 6

Tvar sms: KAPURA 6 kontaktne údaje

na číslo 7033

Tu si nás môžete pozrieť, keď si v archíve spustíte reláciu z 18, júna (ako prvý súťažný súbor po výrobcovi píšťal):

http://www.stv.sk/online/archiv/kapura/

Ďakujeme

Spôsob hlasovania si môžete vybrať:
 
Poslať SMS na číslo 7033 v tvare:
Kapura /medzera/ číslo klipu /medzera/ kontaktné údaje.
Nezabudnite napísať SMS presne v takomto tvare, pretože ak napríklad vynecháte medzeru, nebude vaša SMS doručená.
 
Hlas môžete poslať aj prostredníctvom internetu na našu emailovú adresu kapura@stv.sk. Do predmetu vášho emailu uveďte, rovnako ako pri SMS správach:
Kapura /medzera/ číslo klipu /medzera/ kontaktné údaje.

Zaujímavý odkaz pre nevesty:

26.- 27 máj 2011: Hermanovce - Kapura - nakrúcanie do folklórnej hitparády

Po dlhom snažení sa, si nás konečne všimli aj tvorcovia folklórnej hitparády Kapura, ktorú vysiela Slovenská televízia. Pozvanie bolo prekvapivé, na prípravu sme mali len týždeň. Tvrdé skúšky sa napokon vyplatili, pretože nakrúcanie trvalo pomerne krátko a filmári sa zdali byť spokojní. Ďakujeme starostovi obce Eduardovi Grejtákovi za finančnú podporu i za vytvorenie podmienok pre nakrúcanie a hlavne majiteľke hermanovského kaštieľa Kláre Wettstein za poskytnutie nádherných priestorov svojho parku.

A tu si môžete pozrieť videá ako sa rodí Kapura:

Takto vznikal zvuk: http://www.youtube.com/watch?v=XKyhckmjjEA

...a takto obraz: http://www.youtube.com/watch?v=PwHuYXXc8rA


8. máj 2011: Šarišské Michaľany - Deň matiek

Na pozvanie obecného úradu v Šarišských Michaľanoch sme vystúpili v programe venovanom matkám. Po deťoch z tamojšej základnej školy a miestnej folklórnej skupine sme vytvorili živé vyvrcholenie slávnosti v podobe troch piesňových blokov a dvoch tancov. Na konci nám za príjemný zážitok ďakovali nielen organizátori a starosta obce, ale so slovami poďakovania sa zastavili aj mnohí diváci.


1. máj 2011: Kendice - F Kendzicoch vešelo

Po roku sme sa opäť predstavili súťažne v Kendiciach. Muži i ženy síce nesklamali a skončili v medzi najlepšími v zlatých pásmach svojich kategórií, no domov sa vracali s pocitom skrivodlivosti, že aspoň jední neskončili ako laureáti na najvyššom piedestáli. V každom prípade však išlo o ďalšiu dobrú skúsenosť, ktorá nás posunie kvalitatívne určite ešte vyššie.


6. marec 2011: Hermanovce - Ostatne fašengy

Opäť doma. Tentoraz ako organizátori programu Ostatne fašengy, i keď pravdou je, že hlavnú zásluhu na tom mal Obecný úrad. My sme tvorili predovšetkým program, spolu s Hermančekom, folkovou skupinou Kaly a s ľudovou rozprávačkou Araňou. Pripravili sme sa pásmom fašiangových piesni a napriek krátkosti času vznikol aj blok žartovných pesničiek. Pridali sme aj pár osvedčených tancov, ku Arani aj cigánsky. Úspešní boli aj muzikanti, ktorí zahrali po hlavnom programe aj do tanca. Už treba len dodať, že nám chutili i klobásky, kapustnica i všetky zabíjačkové špeciality, ktoré kuchári pripravili pre všetkých účastníkov tohto podujatia. A napokon sme neplánovane aj pochovali basu.


26. február 2011: Hrabkov

Do Hrabkova sme prišli na pozvanie miestnej folklórnej skupiny, ktorá tam organizovala fašiangový program. V trochu oklieštenej zostave sme ľudí zabavili spevom i tancom. Zabavili sme sa však i sami pri vystúpeniach domácich folklóristov, pri speve chlapov z bertotovskej Brežiny, žien z Ovčieho, ako aj pri šlágroch Petra Ondriu. S víťazským Armstrongom si poniektorí, teda presnejšie poniektoré z nás aj zaspievali a Janko Motýľ mu aj zahral na base. Prežili sme tak pohodový večer, ktorý završilo vyhrávanie cien v tombole.


19. február 2011: Bowling

Občas netreba vystupovať, občas sa treba aj zabaviť. Tak tomu bolo aj na stretnutí v bowlingovom bare vo Víťazi. Gule sa občas dokotúľali aj tam, kde sme chceli, kolky padali v menšom počte ako sme si to predstavovali, no v každom prípade pri tom bolo veľa veselosti. Nechýbal ani spev, keď sa harmoniky chopil samotný barman.


8. január 2011: Výročné stretnutie členov folklórneho súboru Hermanovčan a zároveň valné zhromaždenie OZ Hermanovčan
 
Po roku sme sa opäť stretli, aby sme zhodnotili čo sa udialo v našom súbore minulý rok. Hodnotiť veru bolo čo, na druhej strane sme si však v hodnotiacej správe zaznelo aj to čo nás páli. Správa o činnosti bude v sekcii OZ Hermanovcan. Do diskusie sme sa príliš nehrnuli (však?) je však treba dúfať, že slová nezaznievali zbytočne. Samozrejmosťou bolo pohostenie (rizek bul fajny), aj sme si zaspievali, poniektorí aj zatancovali. Na schôdzi sme si minútou ticha uctili aj pamiatku folkoristu Martina Magdoška, ktorého sme poznali, spolu sme vystupovali, a ktorý po Vianociach tragicky zahynul.