OdporúčameZaložiť web alebo e-shop
aktualizované: 23.02.2024 19:07:01 

Folklórny súbor Hermanovčan

2012

24. novembra 2012: Bowling Bowling Bowling Bowling Bowling Bowling

   

Záver tohtoročnej sezóny (aj keď nie úplný, lebo nás čaké ešte vystúpenie v Margecanoch) sme si užili spoločne na bowlingu vo Víťazi u nášho kamaráta Ľuba Galduna. Chceli sme popri potúžení sa hlavne utužiť partiu. Dve dráhy boli naplno vyťažené niekoľko hodín, guláš chutil, počtom vypitých pohárikov sa stupňovala nálada a občas aj presnosť zásahov. S Ľubom i s niektorými hosťami reštaurácie sme našli spoločnú reč i pri piesňach, takže domov sa nám ani nechcelo ísť, aj keď už bolo po polnoci. Ženy však boli trochu ukrátené, pretože ich čakalo ešte čepenie nevesty na svadbe vo Fričovciach. Mimochodom, ešte výsledky: Fľašu šampanského vyhral Peter Dugas, ktorému sa v odmeňovanom kole podarilo nahádzať 132 kolkov. Rekordné kolo však vytvoril Milan Grejták zo 152 zhodenými kolkami.

      

26.11.2012 - Klenotnica ľudových piesní (nahrávanie)

Vďaka rozhlasovej folklórnej reáciiKlenotnica ľudovej hudby sa naš minuloročný vianočný program dostane medzi všetkých, ktorí 9. decembra od 16.00 h budú počúvať Rádio Regína. Nanahrávanie sme sa pripravovali niekoľko týždňov, upravovali sme scenár, aby to čo sme v živom vystúpení ukazovali sa poslucháči dozvedeli z rozprávania a keďže tance by v rozhlase veľmi vidieť nebolo vyberali sme na predel aj vhodné piesne. Pri nahrávaní bolo najťažšie (pre niektorých) hlavne pomalšie rozprávať, ale zvyšok bol bez problémov. Rozhlasáci boli prekvapení hlavne disciplínou, ktorá pri nahrávaní vládla, čo prispelo k pomerne rýchlemu zvládnutiu náročného popoludnia. 

  

 

14. október 2012 - Oslavy 45. výročia vzniku súboru a krst CD Uzka dražka

Folklórny súbor Hermanovčan si v nedeľu pripomenul 45. výročie svojho vzniku a do života uviedol svoje najnovšie CD Uzka dražka.

„Veľmi ma teší, že to semienko, čo sme vtedy zasiali, vyrástlo do takej krásy,“ vyslovil dojatý zakladateľ folklórneho súboru Hermanovčan Pavol Ragančík počas toho, ako si „jeho dieťa“ pripomínalo svoj zrod. Do areálu hermanovského kaštieľa Pechy si kvôli tomu našlo cestu približne päťsto ľudí.

Súbor sa im za to odmenil prierezovým programom, kde zdôraznil hlavne kontinuitu, vďaka ktorej súbor už dlhé desaťročia funguje. Predstavili sa tak najmenšie deti zo súboru  Hermanček, speváčka Dajana Novotná, tohtoročná bronzová medailistka zo súťaže Slávik Slovenska a svoje kosti nanovo rozhýbali i tanečníci z predošlej generácie. Tí vo vzájomnej konfrontácii s podstatne mladšími súboristami pri tanci Verbunk ukázali, že folklór zo seba jednoducho vymazať nedokážu. Tu si zatancoval  aj najstarší člen súboru Karol Dzurík (62), ktorý je v súbore bez niekoľkých mesiacov takmer od jeho vzniku.

Hlavné slovo však patrilo súčasným členom súboru. Tanečníci vytiahli nielen najzaujímavejšie tance, či ich časti z truhlice, ale ukázali aj novú choreografiu od hermanovského rodáka Fera Novotného.

Speváci zasa predstavili najnovšie piesne, ktoré zachytili na novom CD s názvom Uzka Dražka. Práve jeho predstaveniu a uvedeniu do života patrila časť programu. Krstným otcom nového nosiča sa stal Ľubomír Šimčík, primáš folklórneho súboru Šarišan. Ten sa vyznal, že Hermanovce sú mu veľmi blízke, pretože do desiatich rokov v nich vyrastal. Dokonca býval priamo v areáli kaštieľa Pechy. Ten vtedy slúžil ako škola, v ktorej učil jeho otec. „Nech hlavne teší ľudí,“ zaprial svojmu „krstniatku“ a polial ho voňavou slivovicou.

Hoci Hermanovčan má aj vlastnú cimbalovú muziku, pri nahrávaní im pomáhala partia hudobníkov okolo Stanislava Baláža z Raslavíc. „Spolupráca bola obohacujúca aj pre nás a som rád, že v Hermanovciach teraz máme toľko nových kamarátov,“ tešil sa primáš Stanislav Baláž.

„Som rád, že po niekoľkých rokoch príprav a zháňania peňazí sme myšlienku nového CD konečne zrealizovali, a že to všetko sa nám podarilo práve pri našom výročí. Naša práca je totiž také dlhodobé putovanie po „uzkej dražke“, keď sa boríme s rôznymi prekážkami, ale hlavne vďaka nadšeniu a ochote našich ľudí sa nám ich darí prekonávať a občas vyjsť aj na takúto diaľnicu oslavovania. Teší ma, keď vidím radosť ľudí z našej práce, ktorej sa venujeme so srdcom a verím, že ešte dokážeme túto partiu udržať, aby sme tak mohli robiť ďalej,“ zhrnul vedúci súboru Miroslav Jurčišín.

Nové pesničkové „dieťa“ sa ešte poriadne medzi ľudí ani nedostalo, no už si našlo svojich priaznivcov. „My sme sem prišli iba kvôli novému CD. Páči sa nám totiž to prvé a priznám sa, že niektoré piesne z neho spievame aj u nás,“ prezradil folklorista Ľudovít Kasprik, ktorý do Hermanoviec prišiel na tandemovom bicykli s nevidiacim priateľom až z Hertníka pri Bardejove.

30. máj - Levoča - Leader fest 2012

V Levoči na Leader Fest-e sme prezentovali nielen Hermanovce, ale zároveň aj Miestnu akčnú skupinu Bachureň, ktorá pôsobí v našom regióne a propaguje jeho aktivity. V rámci festivalu sa uskutočnili rôzne semináre a prezentácie - medziiným aj prezentácia folklóru. Nevýhodou pre našich tanečníkov a spevákov bolo, že sme vystupovali vôbec ako prvý súbor na úplnom začiatku folklórneho dňa a museli sme doslova rozohriať divákov. Tí sa nedali núkať, miesta pred pódiom sa rýchlo zaplnili a roztlieskali námestie tohto historického mestečka. Bola to dobrá a inšpiratívna skúsenosť, pretože sme sa tam stretli s folkloristami z celého Slovenska.

31. marec - Nahrávanie nového CD

  

Konečne! Po dlhom období príprav, teda výberu piesni, ich úprav, prepisovania a množenia textov, nahrávania hudobných podkladov s muzikantami okolo Stana Baláža a nekonečného skúšania spevov sme sa konečne dopracovali aj k samotnému nahrávaniu. Pred mikrofónmi sme postávali od skorého rána. Postupne chlapi, ženy a znova chlapi a znova ženy, tak, aby si hlasivky aj oddýchli. Trvalo to do neskorého večera, ale nikomu to nevadilo. Hlavne, že máme základ, ktorý po následných úpravách konečne bude CD-čkom plným našich piesni.A potom dobre padla aj pizza.

   

Ďakujeme všetkým, ktorí podporili našu činnosť dvomi percentami zo svojich daní.

21. január 2012:  Výročné stretnutie

Tak ako po minulé roky aj teraz sme si sadli, aby sme si povedali čo sme dosiahli, s čím sme spokojní, čo nás páli i čo by sme radi dosiahli (Celá správa je v sekcii OZ Hermanovčan). Samozrejme, že sme sa potom aj zabavili. Tí čo tam boli vedia podrobnosti, ostatným musia stačiť obrázky.

  

   Správa o činnosti bola vážne vážna                       ... vidno to aj na ostatných                                        Rezeň však už tváre rozosmial

  

   Postupne sme prešli do spevu                              ... až si tu veselosť niektorí až nahrávali               Nechýbali ani hostia z iných organizácií

  

   Ruka v ruke pokračujeme                                        Ruka hore...                                                               Pózovanie s novým kalendárom

  

   Ruka hore 2                                                                Pokračovanie v motoreste,...                                   .... ale už pri nealku :) 

Danke a Ivanovi sme vlani spríjemnili svadbu a pred pár dňami od nich prišlo krásne poďakovanie v podobe fotografií.